Loading...
Despre Sibiu2020-01-13T09:34:07+00:00

Despre Sibiu

„Cetatea noastră va fi una înfloritoare, vestită în lumea-ntreagă…”, astfel spunea cavalerul Hermann la sfârşitul secolului XII, la întemeierea micului burg medieval, Hermannsdorf. A avut dreptate Hermann, căci cetatea sa a devenit curând o cetate vrednică, a cărei faimă a cuprins lumea întreagă.

Nouă secole mai târziu, Adrian Bridge în „Daily Telegraph” a numit Sibiul „unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, o perlă a Transilvaniei”. Astăzi, Sibiul îşi întâmpină cu drag vizitatorii, nerăbdător să le dezvăluie din frumuseţile sale.

Sibiul este un oraş captivant atât prin trecutul său istoric încărcat, cât şi prin varietatea atracţiilor turistice şi oferta culturală. Străduţele înguste, coloritul clădirilor din cele trei pieţe centrale, arcadele caselor, curţile interioare şi tunele misterioase, pasajele vechi şi acoperişurile pestriţe cu „ochii” larg deschişi vă vor face să simţiţi şarmul deosebit al oraşului.

De vizitat in Sibiu:

Turnurile Sibiului

Încă de la întemeierea sa în secolul XII, Sibiul s-a constituit ca o adevărată cetate medievală europeană. Timp de trei secole, cetatea Sibiului a fost fortificată cu ziduri puternice de apărare, turnuri şi bastioane. Zidurile din cărămidă şi piatră se întrezăreau din depărtări stârnind teama invadatorilor ce adesea numeau Sibiul „Oraşul Roşu”.

Strada Cetăţii este una dintre cele mai frumoase promenade din centrul istoric care îşi păstrează aspectul din secolul XVI, un colţ tipic al Sibiului medieval, cu ziduri de fortificaţii, turnuri şi bastioane.

Latură sudică a fostei cetăţi, aici putem admira două linii de ziduri de apărare, cele trei turnuri-Turnul Dulgherilor, Olarilor şi Archebuzierilor-precum şi fostul Turn Gros, azi Sala Thalia. Între cele două ziduri este amenajat un frumos parc, iar în faţa zidului extern se află o promenadă amenajată încă din secolul XVIII.

Muzeul Brukenthal

Dorinţa baronului Samuel von Brukenthal de a-şi transforma palatul într-unul din cele mai importante muzee de artă europeană s-a împlinit la câţiva ani după moartea sa, în 1817 când palatul şi-a deschis pentru prima dată porţile pentru publicul larg.

Două secole mai târziu, în anul 2010, Muzeul Brukenthal a fost distins cu premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural-Europa Nostra.
Astăzi, muzeul structurat în Galeriile de Artă Europeană, Galeriile de Artă Românească şi Galeriile de Artă Contemporană expune un patrimoniu extrem de bogat şi diversificat de pictură, sculptură, stampe şi cartografie. Printre autorii de seamă a căror opere sunt expuse în muzeu îi amintim pe: Jan van Eyck, Antonello da Messina, Hans Memling, Lorenzo Lotto, Pieter Bruegel, Franz Neuhauser, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, alături de mulţi alţii.

Dar, dincolo de colecţia bogată, palatul, monument în stil baroc, impresionează prin arhitectura sa bine păstrată, elementele de detaliu atât de interior cât şi de exterior şi mobilier, majoritatea pieselor vechi de peste două secole.

brukenthalmuseum.ro

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Muzeul a fost înfiinţat la Sibiu deoarece oraşul a dezvoltat o bogată tradiţie a activităţii farmaceutice de-a lungul timpului. De altfel, chiar prima farmacie de pe teritoriul ţării noastre a fost inaugurată la Sibiu în 1494.

Muzeul se prezintă sub forma unei farmacii de epocă cu oficină şi laborator ce adăpostesc peste 6600 de piese şi instrumente farmaceutice. Alături de acestea, muzeul prezintă vizitatorilor şi o colecţie de homeopatie.

brukenthalmuseum.ro/farmacie

Catedrala Ortodoxa Mitropolitana

Mult timp s-au zbătut românii din Sibiu să-şi construiască în centrul oraşului o catedrală mare, care să fie un simbol al credinţei lor ortodoxe.

Dorinţa lor a devenit realitate în 5 august 1902 când a fost ridicată piatra de temelie a viitoarei catedrale, chiar cu ocazia aniversării Împăratului Francisc Iosif I, ca semn de mulţumire pentru sprijinul acestuia în construcţia catedralei. Se spune că români din întreaga Transilvanie au venit în acea zi la Sibiu pentru a lua parte la un aşa mare eveniment.

Şi mai mare a fost bucuria şi mândria sibienilor la inaugurarea şi sfinţirea bisericii în anul 1906. Aceasta domina întreaga zonă cu imensa sa navă bizantină inspirată din arhitectura bazilicii Sf. Sofia din Constantinopol şi două turnuri rectangulare cu o înălţime de 45 m.

Prin măreţia sa, prin arhitectură, prin frumuseţea iconostasului, catedrala atrage mereu turiştii români şi străini dornici să descopere tainele credinţei ortodoxe.

catedralamitropolitanasibiu.ro

Mai multe informații despre Sibiu puteți afla accesând site-ul http://www.sibiu-turism.ro/